شاید شما هم جز افرادی هستید که با خوردن مواد غذایی مانند شیر، ماست، پنیر و در کل غذاهایی با طبع سرد دچار مشکلات گوارشی از جمله نفخ معده، ترش کردن، سوء هاضمه، یبوست و گاهی اسهال می شوید. چنین افرادی در طب سنتی به اصطلاح دچار ناراحتی سردی معده هستند. بهتر است بدانید که در کتب اطبا سنتی از جمله ابو علی سینا آمده است که پروردگار متعال به هر جانور و هر اندام مزاجی بخشیده است. بر این اساس، مزاج اندام ها به 4 دسته گرم، سرد، مرطوب و خشک تقسیم بندی می شود. بنابراین، سردی معده بیماری محسوب نمی شود، بلکه فقط نوع مزاج است. شناسایی نوع مزاج معده بسیار مهم است، زیرا عدم رعایت تغذیه مناسب سبب تشدید این مشکل خواهد شد. لذا در ادامه این مقاله با سردی معده و روش های درمان آن در طب سنتی آشنا شوید.
سردی معده و روش های درمان آن در طب سنتی
عوامل سردی معده ذاتی یا اکتسابی هستند. افراد با مزاج سرد با مصرف غذاهای طبع سرد دچار مشکلات گوارشی بسیاری می شوند. همچنین، ممکن است معده شما در اثر قرار گرفتن در آب و هوای سرد و لباس خیس دچار این ناراحتی شوید. معمولا مشکل سردی معده در افراد با علائمی نظیر نفخ معده، ترش کردن معده، دل درد، بزرگی شکم، گاز معده، آروغ زدن زیاد، بیاشتهایی، گرفتگی عضلات شکمی، بی حالی و ضعف، احساس تهوع، گاهی یبوست و گاهی اسهال دیده می شود.
همان طور که اشاره شد برخی از افراد به طور ذاتی دارای معده سرد هستند، لذا رعایت برخی نکات و انتخاب درست مواد غذایی از بروز مشکلات گوارشی، تا حد قابل توجهی می کاهد. این نکات ضروری عبارتند از:
1- از مصرف غذاهای دیر هضم اجتناب کرده و غذاهای زود هضم میل نمایید.
2- از خوردن غذاها و میوه های طبع سرد مانند شیر، ماست، دوغ، خیار، گوجه فرنگی، ترشی جات، هندوانه، زرد آلو، هلو و … اجتناب نمایید.
3- در صورت مصرف غذاهای طبع سرد از ادویه هایی نظیر میخک، هل، زنجبیل، آویشن، گل سرخ، نعنا و پونه استفاده نمایید.
4- از خوردن آب سرد قبل یا بعد از غذا (به مدت 2 ساعت) خودداری نمایید.
همچنین بخوانید: اختلالات دستگاه گوارش و درمان آن
مقداری روغن کرچک را بر روی معده مالش دهید. پس از چرب کردن، حوله و یا دستمال گرمی را روی معده قرار دهید و یا کیسه آب گرم استفاده کنید. بعد از این کار مقداری گلاب را در آب مخلوط کرده و با نبات سوخته (نباتی که با آتش نیم سوخته و پودر شود) مخلوط و میل نمایید.
میزان 5 گرم بسافیج و 5 گرم سنبل الطیب را با هم مخلوط کرده و بجوشانید. سپس، آن را صاف کرده و با نبات میل نمایید.
مقدار مساوی از گز خوانسار، گز علفی، شکر قرمز و ترنجبین را با هم مخلوط کرده و به صورت استوانه ای به آن شکل دهید. سپس، از آن به شکل شیاف استفاده کنید.
همچنین، می توانید 20 گرم گز خوانسار را در آب گرم حل نموده و میل نمایید.
برای درمان سردی معده و برودت آن، مقداری سرکه انگور را با آب حل نموده و میل نمایید.
برای تهیه این نسخه 5 گرم آویشن، 5 گرم مریم نخودی و 5 گرم مرزنجوش را با هم مخلوط کرده و دم کنید. سپس، این دمنوش را صاف نموده و با نبات میل نمایید.
جهت کاهش علایم و درمان سردی معده، 20 گرم بادیان، 20 گرم زنیان و 20 گرم زیره سبز را با 150 گرم نبات، بسابید و روزانه یک قاشق غذاخوری میل نمایید.
حدود 5 گرم افتیمون را در 3 لیوان آب بجوشانید. سپس، جهت رفع مشکل برودت معده این جوشانده را صاف کرده و با نبات میل نمایید.
سردی معده و روش های درمان آن در طب سنتی
روش آماده سازی: ابتدا تمام گیاهان دارویی و صمغ ها را با هم مخلوط و آسیاب کنید. سپس، موم، پیه غاز و عسل را به آن افزوده و روزانه در سه نوبت (صبح، ظهر و عصر) یک قاشق غذاخوری از آن میل نمایید.
روش آماده سازی: مواد مزبور را با هم مخلوط کرده و روزانه، 3 مرتبه و هر بار قاشق غذاخوری از آن میل نمایید.
روش آماده سازی: جهت درمان التهاب معده ناشی از سردی، تمام مواد مزبور را مخلوط کرده و روزانه در سه نوبت (صبح، ظهر و عصر) یک قاشق غذاخوری از آن میل نمایید.
توجه: از نسخه ها و درمان های خودسرانه جهت درمان سردی معده اجتناب نموده و تنها با مشورت پزشک و یا اطبا طب سنتی، اقدام به درمان های گیاهی نمایید.